יום שישי, 1 במאי 2015

נתניה - פיסול סביבתי, אנדרטאות וטיילת




*** מוקדש לחברת אאוטבריין ועובדיה ***

 צילום:דודי הולצמן

האם אתם מכירים את "יום הוטרנים" או את "יום הניצחון"?
בארץ הוא מוכר בעיקר אצל יוצאי חבר המדינות ונחגג ב-9 במאי, כפי שחוגגים ברוסיה. בשאר מדינות מערב אירופה, מציינים אותו ב-8 במאי, וכל זה לכבוד נצחון בעלות הברית על הנאצים בתום מלחמת העולם השניה.
בארץ, יום הנצחון היה יום של עצב, בו התגלו המימדים האיומים של השואה, ולכן לא נהגו לציין אותו עד ל-20 השנה האחרונות.
מאז הגעתם של עולים רבים ממדינות חבר העמים, מציינים אותו יותר ויותר, בתהלוכות בהן עונדים הצועדים מדליות מהצבא האדום, ואף הוסיפו ובנו פסלים ואנדרטאות לציון הניצחון הזה. יש אפילו רעיון להפוך אותו לחג רשמי 

האנדרטה הבולטת ביותר לזכר הנצחון נמצאת בנתניה, עיר שמאכלסת עשרות אלפים מיוצאי ברית המועצות לשעבר. עיריית נתניה מקיימת מדי פעם אירועים ביום הנצחון.

היות שנתניה התברכה בעשרות פסלי חוצות מרהיבים, וכמובן בחוף ים מקסים, זו ההזדמנות לטיול עירוני, כמעט בכל מזג אויר, בעקבות פיסול החוצות בעיר היפה שזוכה לדימוי לא מוצדק.

מתחם יד לבנים
הריכוז העיקרי של פיסול חוצות נמצא במתחם יד לבנים, סמוך לחוף הים. האנדרטה הבולטת ביותר היא זו שנחנכה ב-2012 לזכר נצחון הצבא האדום, שעוצבה על ידי האומן חן וינקלר והפסל הרוסי סאלוואט שרבקוב.
 צילום:דודי הולצמן

אל האנדרטה מגיעים ממזרח, דרך רחבה גדולה, אל תוך מסלול קצר, בתוך "בונקר", ובו דמויות שמתארות את אימי מלחמת העולם השניה והשואה. ממנה יוצאים אל שתי כנפי אבן ענקיות ולבנות, המסמלות את הטוב והתקווה, ומשקיפות על הטיילת הנהדרת של נתניה. האנדרטה משולטת ב - כמה שפות ויש בה עמדות אורקוליות לשמיעת הסברים.
האנדרטה נחנכה במעמד ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה.

 צילום:דודי הולצמן

אך זהו לא הפסל היחיד במתחם. מדרום לו נמצא בית יד לבנים של נתניה, ולידו אנדרטה לזכר חללי חיל החימוש, המאומץ על ידי נתניה. באמפיתאטרון שבמתחם נערכים מדי שנה טקסי זכרון לחללי צה"ל.
 צילום:דודי הולצמן


 צילום:דודי הולצמן

בגן שממזרח לאנדרטאות האלה, הוצב ב-2014 קרון מקורי שבו הובלו יהודים למחנות ההשמדה בימי השואה.

 צילום:דודי הולצמן
 
ליד הקרון נמצאת רצפת פסיפס של כנסיה ביזנטית שנמצאה בשכונת קרית נורדאו הסמוכה והועתקה לכאן, וגם אנדרטה לנפגעי פעולות האיבה (שנתניה סבלה מהן הרבה בתחילת שנות האלפיים) בעיצובו של חן וינקלר.
 צילום:דודי הולצמן

צמוד למתחם, בפינה הרחובות שמחה ארליך ובן גוריון, נמצא פסל מיוחד במינו: הוא נוצר על ידי האמן יגאל תומרקין על בסיס התמונה הידועה של רוברט קאפה ממלחמת האזרחים בספרד "מותו של חייל לויאליסט".
  צילום:דודי הולצמן

 הפסל נתרם על ידי זלמן זלצמן שהתנדב לבריגדות הבינלאומיות שלחמו בספרד בשנות ה-30 של המאה ה 20.

לאורך הטיילת
לאחר שהתרשמנו מהמתחם הגדול והמלא בפסלים ואנדרטאות, נשים פעמינו אל הטיילת של נתניה, שנקראת על שמו של ראש העיריה הראשון ומייסד העיר, עובד בן עמי.
לנתניה חוף ים מדהים (יותר יפה משל תל אביב, לדעתי), ובשנים האחרונות השקיעה העיריה מאמצים וכספים בטיילת הארוכה שמעליו. כל החוף הדרומי זרוע בפסלים של האומן רוסלן סרגייב, צבעוניים, מקומרים ויפים, עשויים מקרמיקה ממוחזרת, ומזכירים את היצירות הידועות של האומן הקטלוני גאודי, בעיקר  את אלו שבפארק Guell בברצלונה. עם הזמן, היצירות האלו הפכו ל"סמל מסחרי" של העיר נתניה. הטיילת ממשיכה עד למלון "כרמל", ובדרך אפשר גם לצעוד צעידה ספורטיבית, לרכב על אופניים, לרדת לחוף הים ולהתרשם מיצירות אומנות נוספות.
  צילום:דודי הולצמן

בחלק הדרומי, באחת הכיכרות של הטיילת, נמצאת אנדרטה לזכר ספינה המעפילים "פנצ'ו" - ספינת מעפילים שהפליגה מסלובקיה אל הים השחור וממנו אל הים התיכון ב-1940. הספינה סבלה ממחסור בדלק ומים, ונתקעה על אי בודד ביוון. האיטלקים, ששלטו ביוון, חילצו את המעפילים והעבירו אותם למעצר ברודוס. ב-1943 הם הועברו מרודוס למעצר בדרום איטליה, וכך ניצלו מגורלם המר של יהודי רודוס שנשלחו להשמדה. כאשר שוחררה דרום איטליה, הופתעו למצוא שם את המעפילים. ב-2008 נחנכה אנדרטה לציון המאורע, בשיתוף שגריר איטליה.
צילום:ד"ר אבישי טייכר
ליד הירידה לחוף הארגמן יש פסל מרשים של שחף, צופה על הים
בסמוך, ליד חוף הארגמן, על הטיילת יש שביל ומצפור מוקדש לדב-ברי הררי, בן העיר נתניה.  דב היה מפקד גדוד שנפל ב-2010 בחילופי אש עם כוחות צבא לבנון ברכס מנרה.
  צילום:דודי הולצמן

את האנדרטה יצר האמן חן וינקלר, והיא משלבת קטעים מדבריו מדברי אחרים שאהב.
נמשיך עוד צפונה לכיוון מלון כרמל. ליד המלון נראה את "פסלי המשפחה" של הפסלת עופרה פוזיילוב, ואת העמוד לזכרו של עובד בן-עמי, מייסד העיר.
  צילום:דודי הולצמן

בכיכר הסמוכה למלון מוצג פסל "עיר השמש" לזכרו של בנימין מטלון, מראשוני העיר. הפסל נבנה באיטליה על ידי לוציאנה, אשתו של מטלון, והובא לארץ במבצע מסובך - מדובר בעיגול מתכת ענקי עם תבליטים שזוהרים בשמש
 צילום:דודי הולצמן

כיכר העצמאות
נמשיך (ברגל או ברכב) צפונה עד לכיכר העצמאות, אחד המוקדים ההומים והמרכזיים של העיר. השפה הצרפתית (והרוסית) נשמעות מכל עבר, בתי קפה, מסעדות וגם המלון הישן שהיה בכיכר חידש את פניו.
הכיכר מתחילה במדרחוב בקצה רחוב הרצל, ובו מוצגים פסלי המנגנים (כלייזמרים) של האומן לב סגל, מקדמים את פני הבאים לכיכר ולבתי הקפה שבה.
צילום:דרור אבי

בהמשך, בכיכר עצמה נחנך מתחם אינראקטיבי ובו מזרקה מנגנת 
כאן מתקיימים קונצרטים, תערוכות ואירועים רבי משתתפים.
בחלק הקרוב לטיילת בכיכר נמצאת "אנדרטת הלוחם" - אנדרטת זיכרון לבני נתניה שנפלו במערכות ישראל. האנדרטה מורכבת מעמוד זיכרון ולידו קיר ארוך שעליו תבליט, מעשה ידי הפסל משה ציפר, ונבנתה ב-1960, כשכל מתחם יד לבנים עוד לא נבנה.

 
צילום:דודי הולצמן

לידה יש שלט זיכרון ל"העפלת אף-על-פי", ספינות המעפילים שארגן אצ"ל עוד לפני מלחמת העולם השניה, ולידו מזרקה מרשימה הצופה לים: מזרקת החבצלת שנבנתה על ידי יצחק שמואלי (המזרקה היתה בעבר במרכז הכיכר, והחבצלת היא סמלה של העיר נתניה). מכאן יוצאות טיילות מרהיבות, צפונה ודרומה, מעל המצוק לאורך חוף הים.
 צילום:דודי הולצמן

אם נפנה צפונה נראה את הפסל "כנר על הגג", גם הוא של הפסל לב סגל (צמוד לרחוב המעפילים). לידו הגלריה העירונית של נתניה.
צילום:ד"ר אבישי טייכר

עוד פסלים ברחבי העיר (וזו רק רשימה חלקית...)
לא הרחק ממתחם יד לבנים, נמצאת האנדרטה לזכר חללי חטיבת אלכסנדרוני. החטיבה הוקמה במלחמת העצמאות ורוב מגוייסיה היו בני השרון. החטיבה לחמה באיזור השרון, בקרבות הקשים - ראש העין, כפר סבא, טירה, גאולים, מבצר קאקון ועד מורדות הכרמל. סביב לאנדרטה גן יפה המטופח על ידי ילדי בית הספר אילן רמון. את האנדרטה עיצבו סול בסקין ויהודה יהב
 צילום:דודי הולצמן
פסלי הספורט
נתניה מיתגה את עצמה בשנים האחרונות כ"עיר הספורט" - איצטדיון, מסלולי אופניים, מכון וינגייט ועוד - כל אלו הם חלק מהעיר וסביבתה. הפסלים בעיצובה של מאירה לזניק-פריימן, וגם של אומנים אחרים. הם פזורים לאורך השדרות בעיר, ליד איזורי התעשייה ובדרכים המובילות לחוף הים. המקומות הטובים לצפות בהם הם שדרות בן גוריון ושדרות דגניה. 
צילום:ד"ר אבישי טייכר. הפסל: דוד גרשטיין

 שלום עליכם
בשדרות בן-גוריון, בכניסה לשמורת האירוסים המפורסמת של נתניה יש פסל מתכת יפה של אירוסים. כדאי לבקר בשמורה בעיקר בפברואר (עדיף לא בשבת). מכאן נפנה לרחוב שלום עליכם, על שם סופר האידיש הדגול. בצד ימין הפסל "אנרגיה של אש" של הפסלת גניה גנדלמן, מסלע ורוד ענק. הכביש ממשיך לכיוון איזור התעשייה החדש. בפינת שדרות בן-צבי נמצא פסל גדול ויפה של שלום עליכם, רוכב על עז (חית בית אהובה ונפוצה בסיפוריו) ומנופף בכובעו. הפסל הוא מעשה ידיו של לב סגל, שיצר גם את פסלי הכליזמרים שנזכרו לעיל.
 צילום:דודי הולצמן

איזורי תעשיה
לא רק הטיילת ואיזורי המגורים זכו לפסלי חוצות - אלא גם איזורי התעשיה. באיזור התעשיה הישן, בין מוסכים, בתי מאפה וחנויות חומרי בניה, ניצב לו פסל מיוחד, גם הוא של האומן חן וינקלר - האריה השואג. זוהי מחווה לסבו של חן וינקלר שהיה בין הסתתים שיצרו את פסל האריה בתל חי.
 צילום:דודי הולצמן

באיזור התעשייה החדש, בין האיצטדיון למשרדי ההייטק ומרכזי הקניות יש גן שעשועים ובו פסל דמוי ציפור ענקית שעוצב על ידי רוסלאן סרגייב, האומן שיצר גם את פסלי הטיילת. מוזר למקם גן שעשועים באישור תעשיה, אך התוצאה בהחלט יפה

מידע נוסף
סרטון על הפסלים של רוסלאן סרגייב בטיילת של נתניה


הערה: לצערי הרב, בחלק מהפסלים, אין אפשרות לדעת מי היוצר. גם כשפניתי לעיריית נתניה לא הצלחתי לקבל את המידע. אנא קבלו בהבנה, ואם למישהו יש מידע כזה, אשמח להוסיף




6 תגובות:

  1. עוד סרטון על טיילת מצוק של רוסלן סרגייב, אדריכל נוף צבי דקל
    https://www.youtube.com/watch?v=fgdEbO3hEvc

    השבמחק
  2. תודה רוסלן. סרט מקסים על הטייל עם הפסלים היפים בארץ

    השבמחק
  3. תודה רוסלן. סרט מקסים על הטייל עם הפסלים היפים בארץ

    השבמחק
  4. תודה רוסלן. סרט מקסים על הטייל עם הפסלים היפים בארץ

    השבמחק
  5. שלום דודי,
    האנדרטה של חטיבת אלכסנדרוני עוצבה בידי יהודה יהב ולא להב. עיצב אנדרטאות נוספות לחט' אלכסנדרוני ברחבי הארץ.

    השבמחק

"בַּשָּׁעָה שֶׁבָּרָא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אָדָם הָרִאשׁוֹן נְטָלוֹ וְהֶחֱזִירוֹ עַל כָּל אִילָנֵי גַּן עֵדֶן,וְאָמַר לוֹ: רְאֵה, מַעֲשַׁי כַּמָּה נָאִים וּמְשׁוּבָּחִין הֵם, וְכָל מַה שֶּׁבָּרָאתִי-בִּשְׁבִילְךָ בָּרָאתִי. תֵן דַעַתךָ שֶׁלֹּא תְּקַלְקֵל וְתַחֲרִיב אֶת עוֹלָמִי שֶׁאִם קִלְקַלְתָּ אֵין מִי שֶׁיְּתַקֵּן אַחֲרֶיךָ"
מדרש קהלת רבה, ז