יום שישי, 30 בספטמבר 2016

עמק של ציפורים ומעיינות

 
צילום Elgollimoh

ראשית הסתיו. עדיין לוהט בעמק בית שאן, אבל אין ספק שהסתיו כבר כאן, גם אם לא מרגישים אותו.
הפעם נטייל בעקבות הציפרים הנודדות בעמק בית שאן, שמתחילות כבר להגיע, ובעקבות כמה מהמעיינות שבעמק. עמק בית שאן לוהט ואף יבש, אך מלא מעיינות שמקבלים את מימיהם מהגשמים שיורדים בצפון השומרון העשיר במשקעים.

נתחיל את הטיול דווקא בתצפית: נעלה לגלבוע, למצפור שמיר. מצפור שמיר נמצא על הדרך שברכס הגלבוע, בחלקה המזרחי. אפשר לעלות מכביש הבקעה ליד מושב רוויה, בכביש 667, לעבור את הישוב מירב לכיוון מעלה גלבוע. אפשר גם להגיע מכביש בית אלפא-בית שאן (669) ולעלות בכביש 6666 התלול למעלה גלבוע.
המצפור מנציח את דובי שמיר, קצין שנהרג בתאונת אימונים ב-1977, ואת בנו ערן שנפל בקרב בלבנון ב-1997
מהתצפית נשקפים נופי רמת יששכר, עמק בית שאן, כולל חלקו הדרומי, צפון בקעת הירדן והרי הגלעד. בגלל הרוחות, מזג אויר במרומי הגלבוע נעים (הכל יחסי...), ואף הוצבו כאן טורבינות רוח. על ההר סלעים עם קטעים משירי העמק 

לידו מצפור נוסף, מצפה אבינדב, על שם אחד מבני שאול המלך שנפלו בגלבוע. המצפור משקיף צפונה לעמק חרוד.

קיבוצים ומעיינות
מכאן נרד בכביש 677 לכביש הבקעה. נפנה צפונה דרך המושבים שדי-תרומות ורחוב, ואז ימינה לכיוון הקיבוצים הדתיים של עמק בית שאן

מייד לאחר הפניה יש דרך עפר המובילה מזרחה, אל אתר המפלים הלבנים: מים שזורמים מפארק עמק המעיינות זורמים אל הירדן. תושבי האיזור ניצלו את מדרגת הגובה להקמת סכר הידרואלקטרי קטן, והמים הזורמים יצרו מפלונים קטנים. לא תמיד יש זרימה, אבל שיש - זהו מראה נפלא. 

הקיבוץ הראשון הוא עין הנצי״ב, על שם הרב נפתלי צבי יהודה ברלין. בקיבוץ יש שלושה מעיינות יפים - עין נפתלי, עין צבי ועין יהודה. המעיינות נמצאים בשטחו של הקיבוץ, ומסיבות בטיחות (ואולי גם מסיבות אחרות) הם לא ״קולטי קהל״ ומותאמים למטיילים. הם יוצרים בריכות עמוקות וחורשות קנים, אך הכניסה אליהם קשה לעיתים, בעייתית ולא מתאימה לכל אחד. חשוב לציין, שמדובר בקיבוץ דתי ואין כניסה בשבת. 

צילום אסף פשחור


דרומה מכאן, קיבוץ דתי נוסף, שדה אליהו, שידוע בכך שהוא ״המציא״ את ההדברה הביולוגית, ורבים מענפי החקלאות שלו הם אורגניים. אפשר לסייר באתרים הקשורים להדברה ביולוגית, כולל במפעל ל״ייצור חרקים טובים״ שמוכר את תוצרתו בארץ ובעולם.  

מדרום לקיבוץ נמצא מעיין נוסף - עין חונזירה (החזירה) שזכה לשם עברי מתאים - עין נזם (לפי הפתגם ״נזם זהב באף חזיר״). גם כאן, מעיין שופע, מים עמוקים, אך הגישה קשה בגלל שהחקלאים חרשו את הדרך למעיין.

הקיבוץ האחרון בשורה הוא קיבוץ טירת צבי, שגם לו מעיין גדול, מגודר וקשה להגעה - מעיין החילבוני, ממערב לקיבוץ. טירת צבי זכה להירשם כמקום שבו נמדדה הטמפרטורה הגבוהה ביותר שנמדדה אי פעם באסיה - 54 מעלות (בצל) ביוני 1942 .
הקיבוץ הותקף במלחמת העצמאות ועמד בקרב גבורה מול מאות תוקפים. בחצר הקיבוץ נמצא חלק מפסיפס עתיק ונדיר שנחפר בחפירות תל מנורה הסמוך

צילום ד״ר אבישי טייכר

 הקיבוץ מתפרנס כיום ממפעל הבשר המפורסם שלו (״טיב״, בשותפות של תנובה) ומחקלאות

שמו של תל שלם איננו מוכר במיוחד, ומי שעובר ליד התל (בשדות שמדרום לטירת צבי) לא יראה ממצאים מיוחדים. אבל, מדובר באתר עתיקות חשוב במיוחד. כאן נמצא פסל נדיר של הקיסר אדריאנוס, מימי דיכוי מרד בר כוכבא. הפסל מוצג במוזיאון ישראל בירושלים, ולידו נמצא גם פסל של ראש של ילד - ככל הנראה ילד יהודי שהקיסר דורך עליו


צילום יואב דותן

בשביל אל הבריכות
עמק בית שאן מלא בבריכות דגים שמשמשות תחנת מעבר נוחה למיליוני ציפרים נודדות שעוברות לאורך הירדן דרומה בסתיו וצפונה באביב. אל הבריכות אפשר להגיע בדרכי עפר שיוצאות מטירת צבי מזרחה, או לחזור לכביש הבקעה, לפנות צפונה לכיוון בית שאן ומשם מזרחה לקיבוץ מעוז חיים. בשטח העמק עובר שביל חדש להולכי רגל, הוא שביל עמק המעיינות. (קישור נוסף)

עוד מסלולים וטיולים בעקבות ציפורים ליד טירת צבי נוכל לראות כאן 


 
צילום יהודית גרעין כל
מבית שאן יוצא כביש לכיוון קיבוצי בקעת הירדן ולעבר מעבר הגבול עם ירדן. נחלוף על פני קיבוץ נווה איתן. לאחר הקיבוץ, יש בריכות דגים מצד שמאל לכביש, ונקודת תצפית על מאגר ניצן, חלק מבריכות הדגים. במאגר יש בסתיו הרבה עופות מים, בעיקר שחפים ואנפות. נמשיך מכאן לקיבוץ מעוז חיים (על שם חיים שטורמן שנפל באיזור במאורעות 1936)
במעוז חיים התגלתה רצפת פסיפס של בית כנסת. אפשר לבקר בה בתיאום.
בקיבוץ מעוז חיים גדל הילד אהוד דפנא, וכשהיה בן 3 כתב לו סבו שיר ילדים ידוע - ״הודי חמודי״. הילד גדל, הפך לחייל, ונפל במלחמת יום הכיפורים. על סיפור המשפחה והשיר תוכלו לקרוא כאן 

צילום:David Bjorgan

לאורך הירדן
לאורך הדרך ממעוז חיים דרומה, בין הכביש לבין הירדן, נמצאת שמורת גאון הירדן. היא כוללת את מדרגות סלעי החוואר הבהירים והרכים, ואת גאון הירדן - סבך של שיחים ועצים סמוך לירדן. הסבך הוא מקום מחיה לחתולי בר, נמיות, חזירי בר ושפע של עופות מים. לצד הדרך פורחים חצבים בחודשי ספטמבר-אוקטובר ב״גבעת החצבים״.
חלק מהדרך משולט כ״דרך נוף גאון הירדן״ ומובילה עד לקיבוץ כפר רופין

הקיבוץ כפר רופין שוכן קרוב לחוף הירדן, בין מטעים ובריכות דגים. הקיבוץ מיתג את עצמו כמרכז בינלאומי לצפרות. מתוך הקיבוץ יוצאים שבילים ודרכי עפר שמובילים תצפיות מצויינות הן על ציפורים הן לתוך שטח ירדן, ממש ממול.

 
צילום:דרור רייסמן
צילום: Andreas Trepte                                                                                                 צילום: מרכז להב״ה קרית שמונה

אפשר לשכור בקיבוץ אופניים ולטייל, ובחלק מהדרכים אפשר לטייל ברכב. המרכז נקרא ״מקור החסידה״  ואפשר לראות בו סרטים על הנדידה ולקבל את כל המידע הרלוונטי. חדרי האירוח בקיבוץ הם אבן שואבת לצפרים מכל העולם.
תל ערטל - ממש מצפון לקיבוץ - תצפית יפה לירדן. כאן הכינו ילדי הקיבוץ שלט ענק בערבית עם הכתובת ״סלאם״ מופנית לירדן.
 
צילום:דודי הולצמן

 
מדרום-מזרח לקיבוץ יש תצפית על מאגר המים (גם הוא מקום טוב לראות ציפורים), ומבני בטחון דמויי איגלו, ששימשו להגנה בימי מלחמת ההתשה, כשהקיבוץ היה נתון להפגזות קשות
 
צילום:דודי הולצמן

כל השטח שמדרום לכפר רופין הוא למעשה המוקד העיקרי באיזור לצפיה בציפורים, שמתחילות להגיע מחודש אוגוסט. חסידות הן בדרך כלל מקדימות (כולל חסידות שחורות נדירות), ואחריהן מגיעות אנפות (חלקן נמצאות כאן כל השנה) ועד שלדגים, איות (עופות דורסים) ועוד ציפורים נדירות.
מכאן אפשר להמשיך ולהתחבר לעין הנצי״ב וטירת צבי שהזכרנו בתחילת הפוסט, לנסוע או ללכת לאורך הירדן
כדאי להיעזר במשקפות ובמגדירי ציפורים!

עוד טיולים באיזור מתוך הבלוג שלי וממקורות אחרים:


  • את ראשו של הגלבוע מישהו צבע סגול


  • ארץ האש, ארץ המים - טיול בעמק המעיינות
  • קצר פה כל כך האביב" - בין שלום למלחמה בנהריים, גשר ומנחמיה


  • וילון שקוף על פני העמק - טיול לשבועות בעמק יזרעאל


  • טיול בעמק הירדן בעקבות נעמי שמר
  • טיולים בבקעת בית שאן מהאתר הנפלא של עמית מנדלסון 


  • אתרי טיולים בעמק המעיינות


  • אתרי טיול ואומנות בבקעת בית שאן מאתר וואינט
  • לפני ההתיישבות היהודית ניסו טמפלרים את מזלם בעמק, תוכלו לקרוא עליהם כאן
  • סיור ארכיטקטוני בחדר האוכל של קיבוץ נווה איתן 




  • צילום:Beivushtang







    תגובה 1:

    1. איזה תמונות יפות!
      אם אתה רוצה לראות תמונות נוספות של ציפורים, אני משתף אותך בבלוג שלי.

      https://avesdecordobayargentina.blogspot.com

      השבמחק

    "בַּשָּׁעָה שֶׁבָּרָא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אָדָם הָרִאשׁוֹן נְטָלוֹ וְהֶחֱזִירוֹ עַל כָּל אִילָנֵי גַּן עֵדֶן,וְאָמַר לוֹ: רְאֵה, מַעֲשַׁי כַּמָּה נָאִים וּמְשׁוּבָּחִין הֵם, וְכָל מַה שֶּׁבָּרָאתִי-בִּשְׁבִילְךָ בָּרָאתִי. תֵן דַעַתךָ שֶׁלֹּא תְּקַלְקֵל וְתַחֲרִיב אֶת עוֹלָמִי שֶׁאִם קִלְקַלְתָּ אֵין מִי שֶׁיְּתַקֵּן אַחֲרֶיךָ"
    מדרש קהלת רבה, ז