יום שבת, 17 במרץ 2012

נושם ממה שמתפרקים הפרדסים - פריחה ואתרים היסטוריים בלב השרון

מוקדש למשפחת הולצמן מתל מונד
צילום: דודי הולצמן

משנכנס הדר מרבין בשמחה
זו לא שגיאת כתיב. זה קורה סביב החמסין הראשון, מתישהו בחודש אדר או חודש מרץ. זה הזמן שבו מאות אלפי עצי הדרים פורחים וממלאים את האויר באחד הריחות הנעימים ביותר. פעם, הריחו את הריח הזה גם בגוש דן, בפתח תקוה, ברחובות ובעצם לכל אורך מישור החוף. כשהפרדסים פינו את מקומם לבתים, הריח "נדד" (ואיתו גם הכוורות) לנגב הצפוני, אך יש עדיין בשרון מקומות שבהם עוד אפשר להריח את הניחוח המשכר. מי שנוסע בחלק הדרומי של המועצה האיזורית לב השרון יכול לפתוח חלונות לכל אורך חודש מרץ ולהתבשם מריח הפריחה.
מאיר אריאל, בשפתו הייחודית, כבר הגדיר את זה היטב בשירו "ארול":  נושם ממה שמתפרקים הפרדסים

הסיור היום ממשיך את הסיור לאורך שביל אלוני קדימה ועובר בין אתרי פריחה והתיישבות בלב השרון. המועצה האיזורית לב השרון מתכננת ומבצעת את "דרך הלב" - שביל שיעבור בין אתרי האיזור ויתחבר, כמו שביל אלוני קדימה, לרשת שבילים איזורית.

צבעונים בבני דרור
נתחיל בצומת בני-דרור ונצא מזרחה בכביש 553. נפנה שמאלה לכיוון מושב בני דרור ושוב שמאלה לכיוון קניון דרורים. ממש אחרי הצומת, מצד שמאל (דרום) ניצבת גבעה נמוכה ולמרגלותיה עץ אלון בודד (אלון תבור, שריד ליער האלונים שהיה כאן בעבר). שלט צנוע ושביל מבשרים לנו שהמקום אומץ על ידי תלמידי בית הספר "דרור". הליכה קצרה לראש הגבעה תגלה לנו פריחת צבעונים בחודש מרץ. שימו לב לשינוי בגישה עקב הקמת מחלף דרור.

צילום: דודי הולצמן

תל מונד והגוש
נמשיך בכביש מזרחה עד לתל-מונד.הישוב תל מונד הוקם על אדמה שנרכשה על ידי הלורד אלפרד מונד (הידוע גם כלורד מלצ'ט) ומשקיעים פרטיים אחרים, ב-1931, והיה הישוב היהודי היחיד בין כפר סבא לחדרה. בעקבות הקמת הישוב החקלאי, הוא הוקף בטבעת של ישובים עבריים: כפר הס, עין ורד, כפר יעבץ ואחר כך גם חרות, משמרת וישובים נוספים הידועים כ"גוש תל מונד".
הישובים התבססו על גידול הדרים, ובזמן מלחמת העולם השניה, כשלא היתה אפשרות לייצא אותם, הפיקו מהם ספירט (בית החרושת לספירט הפך לגן האירועים "בית הלורדים" ממערב לתל מונד). 
בזמן מלחמת העצמאות עמדו הישובים בקו החזית מול טירה, ומכפר הס יצא המבצע (שנכשל) לכיבוש טירה. אנדרטה לנופלי הישוב נמצאת בכניסה לכפר הס, ובמרכז הישוב חורשה לזכר הנופלים בקרב טירה.
 צילום: דודי הולצמן

גם כפר יעבץ, הישוב המזרחי והמבודד בגוש סבל מפגיעות קשות במלחמת העצמאות, בגלל בדידותו וסמיכותו לכפרים הגדולים קלנסווה וטירה.

במשך השנים גדלה תל מונד, נוספו בה שכונות פועלים, שכונות עולים ומעברה, ובשנים האחרונות הפכה מוקד משיכה למי שרצה להקים לו בית פרטי באיזור כפרי.

ביוזמת המועצה לשימור אתרים נעשתה עבודה מרשימה בתיעוד ההתיישבות בגוש. בלב תל מונד קיים מרכז תיעוד, בבית הצנוע שבנה הלורד מונד לעצמו ואתר אינטרנט מרשים משלים את התמונה ההיסטורית. המרכז נמצא בלב הישוב תל מונד, ולידו פסל הלורד מונד וכיכר לזכר שלוש בנות שנהרגו בפיגוע בדיזינגוף סנטר ב-1996.

צילום: דודי הולצמן


צילום: דודי הולצמן

הלורד מונד/מלצ'ט לא היה הלורד האנגלי היחיד שקבע את ביתו בתל מונד: הלורד זיו (ממייסדי רשת האופנה מרקס אנד ספנסר, והתורם הבולט למכון וייצמן שנקרא בתחילה על שמו) בנה וילה מפוארת בהרבה, הידועה כ"וילה זיו" או "בית הדר", בין כיכר הבנות לשכונת "גירון". הוילה הזו היא מקום פרטי, ואין אפשרות להיכנס אליה ללא תיאום.

מדרום וממזרח מוקפת תל מונד במושבים חרות, משמרת וכפר הס. בכולם כבר יש עסקים פרטיים והרחבות בעלות אופי פרברי, אך יש עדיין חקלאים פעילים, פרדסים, לולים ורפתות (במשק ברגר בכפר הס יש רפת תיירותית מומלצת, בעיקר לילדים).

במושב משמרת, בחלק המזרחי שליד ההרחבה, נמצאת הנקודה הגבוהה ביותר באיזור, כמעט 90 מטר, שצופה אל העיר טירה, אל ישובי דרום השרון ולב השרון. רוב השטח סביב המצפה מכוסה פרדסים, אבל אפשר לראות גם ריכוזי פריחה וחיות בר: צבים, שועלים, נמיות, אנפות ובזים (בתמונה - בז שצילמתי על עץ תפוזים)
צילום: דודי הולצמן

נחזור מכפר הס דרך "כביש ההדר" שמלא בריח פרדסים אל כביש 553 (ליד תחנת הדלק "פז") ונמשיך מזרחה לכיוון עזריאל וכפר יעבץ.

ישובי יע"ף (יעבץ/עזריאל/פורת)
מיער-פארק של אלוני התבור נותרו שרידים בודדים, ואחד המעניינים הוא עץ האלון הענק שנמצא מדרום-מזרח למושב עזריאל, לכיון שדות הישוב טייבה. ההגעה לשם מסובכת וגם לא תמיד בטוחה, ולכן נשאיר את הביקור בעץ לזמנים אחרים או להסדרת הגישה אליו.
ממושב עזריאל נפנה צפונה למושב כפר-יעבץ. את סיפור הקרב הזכרנו לעיל; המושב עצמו עבר שינויים והחלפת אוכלוסיה, והיום מיושב ברובו על ידי יוצאי תימן.

ממערב לכפר יעבץ נמצאה גת עתיקה, ששוחזרה על ידי תלמידי בית הספר התיכון "דרור". כדי להגיע אליה, צריך ללכת בין השדות, ליד המשק "בשביל החלב" (משק 58), לטפס על גבעה נמוכה שמכוסה כלניות בחורף, ולהגיע לגת העתיקה. קחו בחשבון שהמושב דתי ואין אליו כניסה ברכב בשבת.
צילום: דודי הולצמן

נחזור מכפר יעבץ מערבה, ונפנה לכיוון מושב פורת (שנוסד על ידי עולים מהכפר גריאן שבלוב). לא ניכנס למושב, אלא נפנה למוזיאון הטרקטורים של עין ורד, מפעל-חיים של אדם אחד שאסף טרקטורים מרחבי הארץ ומציג תצוגה עשירה, כולל טרקטורים מפולין וטרקטורים שיוצרו בארץ בשנות החמישים. המקום פתוח רק בתאום מראש ובימי שישי. בין הטרקטורים נמצא גם הטרקטור של הדוד אהרון מספר הילדים "הטרקטור בארגז החול" של מאיר שלו.

עין ורד ועין שריד
נמשיך בכביש 553 מערבה ונפנה לתוך מושב עין ורד, המושב הותיק והעשיר באיזור, ונחצה אותו לכיוון אחיו הצעיר עין שריד. אם נפנה שמאלה לכיוון קדימה, נגיע לחלקו המזרחי של יער קדימה, ובו עובר חלק מ"דרך הלב" שחוצה את ישובי לב השרון, ובקטע זה שיקמו תלמידי בית הספר דרור שביל הליכה שעובר בין צבעונים שפורחים בחודשי פברואר ומרץ, ומוסיפים נופך אדום ל"ארץ פריחת ההדרים".

צילום: דודי הולצמן


צילום: דודי הולצמן

מצפון לעין שריד החל להתבצע שיקום נוף אתרי חקלאות, באמצעות זריעת פרחי בר - תורמוסים, פרגים, ציפורניות ועוד. יש במקום אגם עונתי מוקף שדות פורחים.

צילום: דודי הולצמן




צילום: דודי הולצמן

כאן מסתיים הסיור הקצר. את הסיור אפשר לשלב, כמובן בסיור בשמורת אלוני קדימה, בישוב קדימה ובשאר אתרי הנוף וההיסטוריה באיזור.

תודה מיוחדת לעמית מנדלסון ולמשתתפים בסקר הנוף של לב השרון

ועוד כמה דברים מעניינים:
  • זוכרים את הסדרה "לרדת בגדול" בערוץ 10 ? התוכנית צולמה ב"וילה זיו" בתל מונד, ותושבי האיזור זכו לראות ולשמוע את המשתתפים יוצאים לריצות בוקר מתוך מטרה להוריד ממשקלם
  • אתר מקיף ומרשים על ראשית גוש תל מונד
  • מצגת על דרך הלב אפשר לראות באתר מועצת לב השרון
  • כתושב צורן, חבל לי שמועצת לב השרון השכנה, שדואגת לאיכות הסביבה, עומדת חסרת אונים ולא פועלת כמעט למניעת שריפות ניילונים ופסולת חקלאית. כולם סובלים מהמפגע באותה מידה
  • חלקה הצפוני של המועצה מעניין גם הוא, ולא מוכר - בקרוב אכתוב גם עליו
  • אפשר בהחלט לנסוע בין האתרים ברכב פרטי, אך מומלץ לשוטט בין השדות והפרדסים ברגל, לראות קטיף, להריח את הפריחה ולגלות פה ושם מקום לא מוכר
  • עוד קישורים מעניינים: סיבוב באתרי מורשת במושבי השרון, סיבוב במושבי השרון עמק חפר   
  • יש שדה ענק של תורמוסים לבנים שפורח ממערב למושב משמרת 
  • מאמר על ההיסטוריה של גוש תל מונד


צילום: דודי הולצמן
 

    תגובה 1:

    "בַּשָּׁעָה שֶׁבָּרָא הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא אֶת אָדָם הָרִאשׁוֹן נְטָלוֹ וְהֶחֱזִירוֹ עַל כָּל אִילָנֵי גַּן עֵדֶן,וְאָמַר לוֹ: רְאֵה, מַעֲשַׁי כַּמָּה נָאִים וּמְשׁוּבָּחִין הֵם, וְכָל מַה שֶּׁבָּרָאתִי-בִּשְׁבִילְךָ בָּרָאתִי. תֵן דַעַתךָ שֶׁלֹּא תְּקַלְקֵל וְתַחֲרִיב אֶת עוֹלָמִי שֶׁאִם קִלְקַלְתָּ אֵין מִי שֶׁיְּתַקֵּן אַחֲרֶיךָ"
    מדרש קהלת רבה, ז